Zalety gotowania na parze
Lifestyle

Zalety gotowania na parze

Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis

Artykuł sponsorowany

Zdrowe jedzenie powinno być podstawą twojej diety. Jednak nie tylko same potrawy muszą być przemyślane, ale także sposób ich przyrządzania. Zobacz, jakie zalety ma gotowanie na parze.

Posiłki dla całej rodziny

Gotowanie na parze jest zalecane nie tylko dla dzieci, ale również dla osób starszych czy dorosłych. Dzięki temu będziesz mógł przygotować posiłek dla całej rodziny. Z badań wynika, że takie potrawy korzystnie wpływają na zdrowie całego organizmu i zapewnić mogą one długie życie. Ponadto żywność, którą przygotujesz na parze, będzie nie tylko zdrowa, ale również i smaczna. 

Najtańszy sposób przyrządzania potraw

Proces gotowania przebiega niezwykle szybko, dzięki czemu pozwala na zredukowanie zużycia energii elektrycznej oraz rachunku za prąd. Do całego procesu potrzebujesz jedynie żywności, soli oraz wody. Twój piekarnik zajmie się resztą. 

Przyspieszenie metabolizmu

Jedzenie, które zostało przygotowane na parze, pomaga w procesie trawienia, przyśpieszając je. Sprawia to, że znika uczucie ciężkości i pełności. Dlatego takie posiłki warto spożywać na kolację. Będą lekkostrawne, dzięki czemu ułatwią ci zasypianie.

Mniej kalorii

Do gotowania na parze nie potrzebujesz stosować oleju, dzięki czemu wyeliminujesz ze swojej diety tłuste potrawy. Jedzenie przyrządzone w ten sposób dostarczy twojemu organizmowi mniej kalorii. Ten sposób umożliwi ci na jedzenie zdrowych i mało kalorycznych posiłków. 

Zachowane zostają witaminy i składniki odżywcze

Twój układ odpornościowy zostanie wzmocniony, ponieważ w produktach gotowanych na parze zostają wszystkie naturalne właściwości. Składniki odżywcze są lepiej zachowane, ponieważ podczas tego procesu temperatura nie przekracza 100 stopni Celsjusza. Żywność nie jest zanurzona w wodzie, co sprawia, że sole mineralne się nie rozpuszczają, zaś potrawy nie absorbują wody, która mogłaby wpłynąć na zmianę ich smaku czy koloru. Dzięki temu dania przez ciebie przygotowane są bardziej apetyczne i atrakcyjne. 

Jak gotować na parze?

Jednak gotowanie na parze było zdrowe, trzeba zrobić to w odpowiedni sposób. Używa się do tego zwykle sitek ze stali nierdzewnej, parowarów bambusowych lub szkła. Gotowanie na parze może odbywać się również w piekarniku, jednak do tego musisz używać specjalnych zestawów, które znajdziesz w sklepach. Aby potrawy były soczyste, gotuj na parze z wodą lub winem, do których dodaj zioła i przyprawy, aby nadać aromatu daniu. Pamiętaj o tym, aby para mogła przepływać swobodnie pomiędzy potrawą, musisz pokroić ją na jednakowej wielkości kawałki i rozłożyć równomiernie. Nie zdejmuj okrywy w trakcie gotowania. Potrawy zaś wyjmij zaraz po ugotowaniu.

Jeśli szukasz odpowiedniego sprzętu AGD do swojego domu i kuchni, zajrzyj na stronę https://sklep.mpm.pl/pl/, gdzie znajdziesz duży wybór sprzętów. 

Zdjęcie główne: pexels.com/Mikhail Nilov

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

dwadzieścia + 9 =

Rekomendowane
Mikołajki za pasem! Oto pomysły na udane prezenty dla bliskich!
Mikołajki za pasem! Oto pomysły na udane prezenty dla bliskich!
Szukasz inspiracji na prezent dla swojej mamy, siostry czy przyjaciółki? Przygotowaliśmy listę prezentów, które świetnie się sprawdzą!
Prawdziwa gratka dla fanów Netflixa. Popularna platforma otworzyła własny sklep
Prawdziwa gratka dla fanów Netflixa. Popularna platforma otworzyła własny sklep
Co będzie można w nim znaleźć?
Podkład mineralny – jaki wybrać?
Podkład mineralny – jaki wybrać?
Podkład mineralny to sprawdzona alternatywa dla tradycyjnych podkładów. Produkty nie tylko wyrównują koloryt skóry, ale również posiadają właściwości pielęgnacyjne. Sprawdź, jakie produkty są dostępne na rynku.
Ostatnie wpisy