Zima to bardzo trudny czas dla organizmu. Łatwo się przeziębić, a ponura pogoda na zewnątrz negatywnie wpływa na samopoczucie. Sprawdź, jakie naturalne produkty pomogą Ci utrzymać wysoką odporność i zwalczyć zmęczenie.
Zacznijmy od prawdziwych skarbów matki natury, czyli ziół. Co prawda zimą trudno je hodować, choć mniej wymagające, takie jak bazylia, majeranek czy mięta, można zasadzić w doniczce i trzymać w domu. Cynamon i imbir najlepiej zaś wysuszyć wcześniej i przechowywać w szklanych pojemnikach lub woreczkach.
Zioła te działają rozgrzewająco i dodatkowo pomagają w walce z wirusami. Oprócz tego wpływają na odporność, pobudzają krążenie krwi, poprawiają trawienie oraz łagodzą bóle stawów. Można ich używać zarówno do różnego rodzaju potraw, jak i do herbaty.
Hamowanie rozwoju bakterii, zwalczanie infekcji, działanie bakteriobójcze, przeciwwirusowe oraz rozgrzewające… Czosnek zdecydowanie nie ma sobie równych w okresie jesienno-zimowym. Świetnie radzi sobie z przeziębieniem, a do tego dobrze smakuje i nadaje wyjątkowego aromatu. Możesz go spożywać w postaci syropu czy nalewki, jako dodatek do potraw, marynowany… Do wyboru, do koloru!
Ogórki, kapusta, buraki, rzepa, cukinia – do kiszenia nadają się praktycznie wszystkie warzywa. Przetworzona w ten sposób żywność to tak zwany naturalny probiotyk, ponieważ zawiera mnóstwo witamin, wzmacnia odporność i niweluje toksyny z organizmu. Kiszenie to także sposób na oszczędność – kiedy warzywa i owoce zaczynają drożeć na zimę, wystarczy otworzyć słoik.
Podobnie jak czosnek, miód również pomaga w walce z chorobami. W chłodne dni szczególnie dobrze radzi sobie wersja lipowa lub wielokwiatowa – obie łagodzą infekcje dolnych dróg oddechowych, wzmacniają organizm oraz poprawiają samopoczucie. Co więcej, miodu możesz użyć na spierzchnięte od mrozu usta.
Jeśli zimą stan Twoich dłoni często się pogarsza i zauważasz, że skóra zaczyna pękać, robi się czerwona i sucha – smaruj ją aloesem. Ten uniwersalny środek nawilżający głęboko wnika w skórę, dzięki czemu prawidłowo ją nawadnia. Aloes możesz także pić pod postacią soku, co wzmacnia układ odpornościowy i łagodzi nieżyt nosa.
Nie bez powodu aronia należy do superfoods, czyli jedzenia, które bardzo pozytywnie wpływa na zdrowie człowieka. Zawiera bowiem:
Z tego względu od dawien dawna aronię wykorzystuje się do leczenia przeziębienia i rozgrzewania organizmu w zimne dni. Jej owoce można spożywać bezpośrednio lub pod postacią nalewki, dżemu, herbaty itp.
Uwaga: unikaj aronii, jeśli cierpisz na wrzody, nadkwasotę żołądka, żylaki czy niskie ciśnienie tętnicze krwi.
Choć cebula kojarzy się przede wszystkim z gotowaniem, ma również działanie prozdrowotne. Zrobiony z niej syrop niweluje ból gardła i łagodzi kaszel, a w wersji piklowanej stanowi naturalne źródło probiotyków. Potrawy z zawartością cebuli mają zaś więcej witaminy A, B i C, a także magnezu i żelaza.
A po jakie produkty Ty sięgasz zimą, by poradzić sobie z chłodem i kiepskim samopoczuciem?
Zdj. główne: Åsa Pålsson/unsplash.com