Nastały upalne dni, a wraz z nimi ochota na coś lekkiego i prostego. U nas znajdziesz pomysły na lekkie sałatki – warzywne i owocowe, w wersji bezmięsnej i tradycyjnej. Wybierz swój przepis na smaczną sałatkę!
Składniki (porcja dla 6 osób):
Przygotowanie
Sałaty umyj i osusz. Oczyść cebulę i szalotkę, pokrój je w piórka. Umyj truskawki i przekrój je na połówki. W małym naczyniu przygotuj sos z oliwy, octu winnego i konfitury.
Dopraw do smaku. Do dużej salaterki przełóż sałaty, cebulę, szalotkę i truskawki. Polej sosem i od razu podawaj.
Składniki (porcja na 4 osoby):
Przygotowanie
Przepłucz ryż w zimnej wodzie, przełóż do garnka i zalej wodą w proporcji jedna miarka ryżu na 3 miarki wody. Ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i ostudź.
Pomidory umyj i pokrój na ćwiartki, a tofu w kosteczki. W salaterce wymieszaj wszystkie składniki.
Przygotuj winegret z oliwy, octu winnego, soli i pieprzu. Polej sosem sałatkę i dobrze wymieszaj. Wstaw do lodówki. Listki bazylii umyj i porwij w palcach. Gdy już będziesz podawać, całość udekoruj zielonymi oliwkami i bazylią.
Składniki (porcja dla 4 osób):
Przygotowanie
Wyściel 4 talerze sałatą.
Przekrój awokado na dwie połówki, wyjmij pestki i zdejmij skórkę. Pokrój je wzdłuż na plasterki i ułóż na sałacie. Skrop sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały. Pokrój plastry łososia na małe kawałki i rozłóż je na talerzach.
Delikatnie upraż na patelni orzeszki piniowe. W miseczce przygotuj sos winegret. Dodaj jogurt, sok z cytryny i musztardę. Posól i popieprz. Następnie dodaj orzeszki piniowe. Dobrze wymieszaj i polej sosem każdy talerz.
Składniki (porcja na 3 osoby):
Przygotowanie
Umyj ziemniaki w misce z wodą. Przełóż do garnka z wodą i gotuj przez 20 minut. Ziemniaki odcedź, ostudź i następnie obierz.
Umyj pomidory, oczyść je z pestek. Ziemniaki i pomidory pokrój w kostkę. Przełóż wszystkie warzywa do salaterki. W miseczce wymieszaj 3 łyżki stołowe śmietany i jedną łyżeczkę musztardy. Posól i popieprz do smaku.
Uzyskany sos wymieszaj z warzywami. Pokrój szynkę na kawałki, a ogórki kiszone w kosteczkę. Posiekaj szczypiorek. Wszystkie te składniki wymieszaj z warzywami i od razu podawaj.
Składniki (porcja na 4 osoby):
Przygotowanie
Usmaż filety kurczaka na patelni bez tłuszczu. Pokrój je w paski. Na patelni upiecz chleb tostowy i pokrój w kostkę.
W miseczce przygotuj winegret: wymieszaj sok z cytryny, musztardę, oliwę i wodę. Popieprz i posól.
Na każdym talerzu rozłóż sałatę, 1 filet kurczaka pokrojony w paski, kilka kostek zgrillowanego chleba. Całość polej sosem i wymieszaj.
Zdjęcie główne: Hermes Rivera/Unsplash