Artykuł sponsorowany
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść artykułu i osobiste poglądy autora.
Wiele osób w naszym kraju decyduje się na uprawę krzewów i drzewek owocowych, których późniejsze plony przeznacza wyłącznie na jeden cel – nalewki. Są one nieodłączną częścią polskiej tradycji i przez wzgląd na możliwość wykonania ich z przeróżnych ziół i owoców, posiadają niekiedy właściwości lecznicze. Trzeba przyznać, że żaden trunek na półce sklepowej nie będzie nawet w małym stopniu tak dobry, jak właśnie domowa nalewka. Wbrew pozorom, zrobienie jej wcale nie jest tak trudne, jak mogłoby się wydawać. Jakie są najpopularniejsze nalewki, które można wykonać zarówno z owoców kupnych, jak i tych zebranych w swoim ogrodzie? W jaki sposób robi się taki alkohol? Na te pytania postaramy się odpowiedzieć w poniższym wpisie.
Domowe nalewki można przygotowywać z wielu produktów bazowych, rosnących nie tylko na drzewach, ale również tuż przy samym gruncie. Podstawowymi składnikami na nalewki są zatem owoce, zioła, kwiaty czy korzenie. W naszym kraju najczęściej występującymi nalewkami są wiśniówka, malinówka, imbirówka czy też popularna miętowa. W zależności od nastroju i preferencji, wielu z nas przystępuje też do przygotowywania bardziej egzotycznych alkoholi. Przykładowo, na nalewki takie jak ananasówka przepis w internecie jest stale dostępny i jak się okazuje, bardzo prosty.
Zwróćmy uwagę na fakt, iż każda nalewka zrobiona w domu nie posiada żadnych regulatorów smaku czy innych, chemicznych dodatków. To właśnie o takim trunku możemy mówić, ze jego właściwości są prozdrowotne, szczególnie w przypadku dosładzania miodem.
W teorii, przepis na jakąkolwiek nalewkę jest bardzo prosty. Warto jednak takie czynności wykonywać precyzyjnie i dbać o swoje wyroby każdego dnia. Tylko w ten sposób uda się dogłębnie uwolnić smak i aromat zawarty w każdym owocu. Ogólnie rzecz biorąc, do zrobienia nalewki potrzeba czterech składników o równym znaczeniu: owoców, alkoholu, cukru i czasu.
Pierwszym krokiem do zrobienia pysznej nalewki jest przemyślany dobór surowca. Owoce lub zioła powinny być odpowiednio dojrzałe i przede wszystkim świeże. Z tego też względu najlepiej posiadać swój sad i przygotowywać nalewki z produktów bezpośrednio zerwanych z drzewek.
Chcąc uzyskać solidną bazę, owoce należy zasypać cukrem i odstawić w celu uzyskania konsystencji syropu. Sam syrop odlewa się, a owoce zalewa alkoholem (przeważnie mieszaniną wódki i spirytusu) dla jeszcze głębszego wydobycia aromatów. Jest to tzw. proces maceracji, który w zależności od metody produkcji może trwać nawet do trzech miesięcy. Ważne jest, aby regularnie potrząsać nalewem, który dopiero przy wzmożonym ruchu jest w stanie oddawać swoje wszystkie właściwości smakowe. Samą nalewkę w okresie maceracji warto trzymać w szczelnie zamkniętym naczyniu, najczęściej wypełnionym do około 60% jego pojemności. Po upływie określonego czasu, gotową już nalewkę przepuszcza się przez gazę w celu filtracji, a następnie zlewa do butelek.
Zdjęcie główne: elements.envato.com / Shaiith