Artykuł sponsorowany
Kawa to bez wątpienia jeden z najpopularniejszych naparów na całym świecie. Jest nie tylko pyszna, ale także może mieć bardzo korzystny wpływ na Twój organizm. Dlaczego warto pić kawę ziarnistą? Przedstawiamy kilka faktów i ciekawostek o kawie, o których z pewnością nie miałeś pojęcia!
Jesteś fanem kawy, ale zastanawiasz się, czy jest ona dobra dla Twojego zdrowia i samopoczucia? Przychodzimy z odpowiedzią! Dowiedz się, jakie korzyści płyną z picia kawy oraz poznaj wszystkie jej zalety.
Jedną z największych zalet regularnego picia kawy jest bez wątpienia jej korzystny wpływ na krążenie krwi. Według badań kawa ziarnista jest w stanie znacząco poprawić przepływ krwi w naczyniach krwionośnych. Dzięki temu komórki są prawidłowo dotlenione, co oznacza lepszą kondycję i wydolność.
Dobrej jakości kawy mielone są także doskonałym źródłem antyoksydantów. W ziarnach kawy znajduje się ponad 1000 różnych antyoksydantów! Dlaczego są one tak korzystne dla organizmu? Przede wszystkim dlatego niszczą wolne rodniki odpowiedzialne za procesy starzenia, niwelują stany zapalne, które mogą prowadzić do wielu groźnych chorób oraz chronią komórki przed uszkodzeniami.
Ponadto kawa jest także genialnym wsparciem dla osób, które regularnie trenują. Nie tylko doda Ci energii podczas treningu, ale pomoże także z obolałymi i zmęczonymi mięśniami. Dzięki filiżance kawy będziesz więc w stanie szybko uporać się z uciążliwymi zakwasami po treningu.
Pamiętaj jednak, że aby kawa rzeczywiście miała tyle zalet i korzyści dla Twojego organizmu, musi być prawidłowo przygotowana. Najlepiej sprawdzi się więc klasyczne espresso lub kawa zaparzona metodą alternatywną. Nie dodawaj mleka ani cukru, a będziesz mógł w pełni cieszyć się pozytywnym wpływem na zdrowie. Dobrej jakości ziarna oferuje między innymi internetowy sklep z kawą.
Mimo że kawa jest tak popularnym napojem, wiele osób wciąż niewiele o niej wie. Warto to zmienić! Co powinieneś wiedzieć o kawie?
Przede wszystkim warto wiedzieć, że kawy pochodzą z różnych zakątków świata, a każda z nich będzie wyróżniała się innym smakiem i aromatem. Za najlepszą oraz najpopularniejszą uważa się kawę kolumbijską. Jest to odmiana intensywna o delikatnym posmaku czekolady oraz orzechów. Ceniona jest także bardzo delikatna i słodka kawa brazylijska, w której możemy wyczuć nuty czekoladowe, kwiatowe lub owoców leśnych. Jeśli zaś wolisz bardziej orzeźwiające i cytrusowe smaki, koniecznie spróbuj kawy w Rwandy.
Ważny jest także sposób wypalania kawy. Również on ma ogromny wpływ na jej smak. Kawę możemy podzielić na jasnopaloną, średniopaloną oraz ciemnopaloną. Uważa się, że kawy jasnopalone są najdelikatniejsze i najbardziej szlachetne. To właśnie ich używa się do alternatywnych metod parzenia. Natomiast kawy średnio i ciemnopalone są zdecydowanie bardziej słodkie i dymne oraz wyczuwalna jest w nich większa ilość charakterystycznej goryczy.
Zdjęcie główne: pexels.com/Polina Tankilevitch