Artykuł sponsorowany
Jesień to czas chłodniejszych wieczorów i coraz krótszych dni. Często w tym czasie tracimy energię, jesteśmy też bardziej podatni na wszelkiego rodzaju infekcje. Jesień może być jednak dobrą okazją, żeby zmienić nawyki żywieniowe i dzięki temu dać sobie więcej energii.
Po lecie jemy zdecydowanie mniej warzyw i owoców, jednak nie można z nich rezygnować. Musimy pamiętać o tym, że sezonowe maliny czy jagody łatwo można zastąpić jabłkami, z których zdobyciem nawet jesienią nie ma problemu. W tym czasie warto sięgać także po gruszki, śliwki czy winogrona oraz przygotowane wcześniej konfitury. Oprócz krajowych owoców do jadłospisu warto także wdrożyć cytrusy, na przykład pomarańcze i grejpfruty.
Jesienne zupy to idealny sposób na to, żeby się rozgrzać. Mogą być korzenne albo pikantne. Niezależnie od tego, jaką przygotujesz, pozwolą one urozmaicić Twoją dietę. Zupy warzywne dostarczają energii i ciepła w nawet najchłodniejsze, jesienne wieczory.
W jadłospisie na jesień warto zrobić miejsce dla zup z warzyw, takich jak: por, cebula czy buraki. Doskonałym dodatkiem do zup, oprócz tradycyjnej marchewki, pietruszki i selera, są fasola i soczewica. Świetną rozgrzewającą zupą jest także dyniowa z dodatkiem imbiru.
Pierwszy posiłek spożywany w ciągu dnia powinien być wystarczająco odżywczy, żeby dać nam siłę na pierwsze godziny po przebudzeniu. Jesienią lepiej jednak zrezygnować z kanapek czy zimnych jogurtów. Znacznie lepszym rozwiązaniem będzie spożycie ciepłego posiłku, na przykład jajecznicy, ciepłej owsianki czy kaszy jaglanej.
Komponując dietę na jesień weź pod uwagę przede wszystkim wartość odżywczą spożywanych przez Ciebie składników. Powinny one zawierać niezbędną ilość witamin i minerałów. Oczywiście, to bardzo ważne o każdej porze roku, jednak to właśnie jesienią jesteśmy najbardziej narażeni na różnego rodzaju infekcje.
W diecie na jesień powinny znaleźć się produkty, które zawierają dużą ilość witaminy D. To właśnie ona odgrywa dużą rolę w podtrzymywaniu sprawności układu odpornościowego. Zawierają ją tłuste ryby morskie, ale także jajka i żółty ser.
Równie istotna jest także witamina C. Żeby zapewnić organizmowi jej odpowiednią ilość, warto włączyć do diety kiszoną kapustę, szpinak oraz owoce cytrusowe.
Kolejna witamina, czyli A, także pobudza odporność. Zawierają ją głównie warzywa, takie jak marchewka, brokuły, kapusta i papryka.
Wiele osób z przyjemnością oddaje się zbieraniu grzybów. Jesienią można spożytkować ten czas, przygotowując potrawy z grzybów. Wbrew pozorom można z nich przygotować lekkostrawne posiłki, na przykład zupy albo farsze. Przez dużą ilość wody grzyby są niskokaloryczne.
Zwłaszcza podgrzybki, kurki i prawdziwki są polecane w sezonie przeziębień, ponieważ mają właściwości bakteriobójcze.
Przygotowanie jadłospisu, a potem przestrzeganie go w należyty sposób, może sprawiać problem. Zwłaszcza dla osób zapracowanych, które często jedzą szybko i niezbyt przejmują się jakością spożywanych posiłków, przestrzeganie zasad zdrowego odżywiania to nie lada wyczyn. W takiej sytuacji warto skorzystać z usług cateringowych. Profesjonalne firmy biorą pod uwagę wymagania, potrzeby i upodobania klienta i na tej podstawie przygotowują jadłospis. Wiele miast oferuje takie usługi. Jeśli chcesz wiedzieć, gdzie znaleźć odpowiedni dla siebie catering Szczecin jest jednym z miejsc, w których znajdziesz usługi na najwyższym poziomie. Jeżeli chcesz zadbać o swoje zdrowie jesienią, skorzystaj z cateringu.
Zdjęcie główne: Mark Stebnicki/pexels.com