Zima to bardzo trudny czas dla organizmu. Łatwo się przeziębić, a ponura pogoda na zewnątrz negatywnie wpływa na samopoczucie. Sprawdź, jakie naturalne produkty pomogą Ci utrzymać wysoką odporność i zwalczyć zmęczenie.
1. Cynamon i imbir
Zacznijmy od prawdziwych skarbów matki natury, czyli ziół. Co prawda zimą trudno je hodować, choć mniej wymagające, takie jak bazylia, majeranek czy mięta, można zasadzić w doniczce i trzymać w domu. Cynamon i imbir najlepiej zaś wysuszyć wcześniej i przechowywać w szklanych pojemnikach lub woreczkach.
Zioła te działają rozgrzewająco i dodatkowo pomagają w walce z wirusami. Oprócz tego wpływają na odporność, pobudzają krążenie krwi, poprawiają trawienie oraz łagodzą bóle stawów. Można ich używać zarówno do różnego rodzaju potraw, jak i do herbaty.
2. Czosnek
Hamowanie rozwoju bakterii, zwalczanie infekcji, działanie bakteriobójcze, przeciwwirusowe oraz rozgrzewające… Czosnek zdecydowanie nie ma sobie równych w okresie jesienno-zimowym. Świetnie radzi sobie z przeziębieniem, a do tego dobrze smakuje i nadaje wyjątkowego aromatu. Możesz go spożywać w postaci syropu czy nalewki, jako dodatek do potraw, marynowany… Do wyboru, do koloru!
3. Kiszonki
Ogórki, kapusta, buraki, rzepa, cukinia – do kiszenia nadają się praktycznie wszystkie warzywa. Przetworzona w ten sposób żywność to tak zwany naturalny probiotyk, ponieważ zawiera mnóstwo witamin, wzmacnia odporność i niweluje toksyny z organizmu. Kiszenie to także sposób na oszczędność – kiedy warzywa i owoce zaczynają drożeć na zimę, wystarczy otworzyć słoik.
4. Miód
Podobnie jak czosnek, miód również pomaga w walce z chorobami. W chłodne dni szczególnie dobrze radzi sobie wersja lipowa lub wielokwiatowa – obie łagodzą infekcje dolnych dróg oddechowych, wzmacniają organizm oraz poprawiają samopoczucie. Co więcej, miodu możesz użyć na spierzchnięte od mrozu usta.
5. Aloes
Jeśli zimą stan Twoich dłoni często się pogarsza i zauważasz, że skóra zaczyna pękać, robi się czerwona i sucha – smaruj ją aloesem. Ten uniwersalny środek nawilżający głęboko wnika w skórę, dzięki czemu prawidłowo ją nawadnia. Aloes możesz także pić pod postacią soku, co wzmacnia układ odpornościowy i łagodzi nieżyt nosa.
6. Aronia
Nie bez powodu aronia należy do superfoods, czyli jedzenia, które bardzo pozytywnie wpływa na zdrowie człowieka. Zawiera bowiem:
- witaminy C, B2, B3, B9 i E,
- bioflawonoidy,
- wapń, magnez, żelazo, potas i cynk,
- rutynę oraz antocyjany, czyli substancje poprawiające kondycję naczyń krwionośnych.
Z tego względu od dawien dawna aronię wykorzystuje się do leczenia przeziębienia i rozgrzewania organizmu w zimne dni. Jej owoce można spożywać bezpośrednio lub pod postacią nalewki, dżemu, herbaty itp.
Uwaga: unikaj aronii, jeśli cierpisz na wrzody, nadkwasotę żołądka, żylaki czy niskie ciśnienie tętnicze krwi.
7. Cebula
Choć cebula kojarzy się przede wszystkim z gotowaniem, ma również działanie prozdrowotne. Zrobiony z niej syrop niweluje ból gardła i łagodzi kaszel, a w wersji piklowanej stanowi naturalne źródło probiotyków. Potrawy z zawartością cebuli mają zaś więcej witaminy A, B i C, a także magnezu i żelaza.
A po jakie produkty Ty sięgasz zimą, by poradzić sobie z chłodem i kiepskim samopoczuciem?
Zdj. główne: Åsa Pålsson/unsplash.com