Nastały upalne dni, a wraz z nimi ochota na coś lekkiego i prostego. U nas znajdziesz pomysły na lekkie sałatki – warzywne i owocowe, w wersji bezmięsnej i tradycyjnej. Wybierz swój przepis na smaczną sałatkę!
Ciekawe sałatki wege
Sałatka z truskawkami
Składniki (porcja dla 6 osób):
- roszponka,
- kilka liści sałaty dębowej,
- kilka liści endywii,
- główka sałaty masłowej,
- 1 czerwona cebula,
- 1 szalotka,
- 6 truskawek,
- 3 łyżki stołowe oliwy,
- 2 łyżki stołowe octu winnego,
- 1 pełna łyżka konfitury z truskawek,
- sól, pieprz.
Przygotowanie
Sałaty umyj i osusz. Oczyść cebulę i szalotkę, pokrój je w piórka. Umyj truskawki i przekrój je na połówki. W małym naczyniu przygotuj sos z oliwy, octu winnego i konfitury.
Dopraw do smaku. Do dużej salaterki przełóż sałaty, cebulę, szalotkę i truskawki. Polej sosem i od razu podawaj.
Sałatka z ryżem, tofu i pomidorami
Składniki (porcja na 4 osoby):
- 150 g ryżu długiego,
- 3 pomidory,
- kilka listków bazylii,
- 1 łyżka stołowa octu balsamicznego,
- 150 g tofu,
- 30 g oliwek zielonych,
- 3 łyżki oliwy,
- sól, pieprz.
Przygotowanie
Przepłucz ryż w zimnej wodzie, przełóż do garnka i zalej wodą w proporcji jedna miarka ryżu na 3 miarki wody. Ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i ostudź.
Pomidory umyj i pokrój na ćwiartki, a tofu w kosteczki. W salaterce wymieszaj wszystkie składniki.
Przygotuj winegret z oliwy, octu winnego, soli i pieprzu. Polej sosem sałatkę i dobrze wymieszaj. Wstaw do lodówki. Listki bazylii umyj i porwij w palcach. Gdy już będziesz podawać, całość udekoruj zielonymi oliwkami i bazylią.
Sałatki – pomysły dla mięsożerców
Sałatka z łososiem i awokado
Składniki (porcja dla 4 osób):
- 1 sałata dębowa,
- 2 spore plastry łososia wędzonego,
- 50 g gęstego jogurtu naturalnego,
- 1 łyżeczka musztardy,
- 2 dojrzałe awokado,
- 25 g orzeszków piniowych,
- sok z cytryny,
- sól, pieprz.
Przygotowanie
Wyściel 4 talerze sałatą.
Przekrój awokado na dwie połówki, wyjmij pestki i zdejmij skórkę. Pokrój je wzdłuż na plasterki i ułóż na sałacie. Skrop sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały. Pokrój plastry łososia na małe kawałki i rozłóż je na talerzach.
Delikatnie upraż na patelni orzeszki piniowe. W miseczce przygotuj sos winegret. Dodaj jogurt, sok z cytryny i musztardę. Posól i popieprz. Następnie dodaj orzeszki piniowe. Dobrze wymieszaj i polej sosem każdy talerz.
Sałatka z szynką i ziemniakami
Składniki (porcja na 3 osoby):
- 500 g ziemniaków,
- 6 ogórków kiszonych,
- śmietana do sałatek,
- 10 źdźbeł szczypiorku,
- 2 pomidory,
- 2 plastry szynki gotowanej,
- musztarda,
- sól, pieprz.
Przygotowanie
Umyj ziemniaki w misce z wodą. Przełóż do garnka z wodą i gotuj przez 20 minut. Ziemniaki odcedź, ostudź i następnie obierz.
Umyj pomidory, oczyść je z pestek. Ziemniaki i pomidory pokrój w kostkę. Przełóż wszystkie warzywa do salaterki. W miseczce wymieszaj 3 łyżki stołowe śmietany i jedną łyżeczkę musztardy. Posól i popieprz do smaku.
Uzyskany sos wymieszaj z warzywami. Pokrój szynkę na kawałki, a ogórki kiszone w kosteczkę. Posiekaj szczypiorek. Wszystkie te składniki wymieszaj z warzywami i od razu podawaj.
Sałatka z kurczakiem
Składniki (porcja na 4 osoby):
- 4 filety z kurczaka,
- 2 kromki chleba tostowego,
- 1 łyżeczka musztardy,
- 1 łyżka wody,
- 1 główka sałaty,
- 3 łyżeczki soku z cytryny,
- 2 łyżeczki oliwy,
- sól, pieprz.
Przygotowanie
Usmaż filety kurczaka na patelni bez tłuszczu. Pokrój je w paski. Na patelni upiecz chleb tostowy i pokrój w kostkę.
W miseczce przygotuj winegret: wymieszaj sok z cytryny, musztardę, oliwę i wodę. Popieprz i posól.
Na każdym talerzu rozłóż sałatę, 1 filet kurczaka pokrojony w paski, kilka kostek zgrillowanego chleba. Całość polej sosem i wymieszaj.
Zdjęcie główne: Hermes Rivera/Unsplash